Jogvédelem és felelősségbiztosítás tagoknak

2013.11.26 08:45

shield[1]Aktív szakszervezetként folyamatosan keressük a lehetőségét, hogy tagjaink és családjaik életét nyugodtabbá, könnyebbé tegyük. Alapos előkészítés után sikerült megoldást találnunk az új Munka törvénykönyve egyik legnagyobb fenyegetésére, a megnövelt kártérítési felelősség problémájára. Az új szabályok értelmében négyhavi alapbért is követelhetnek kártérítésként, ha valaki hibázik munka közben. A repülőtéren elég egy kis mellényúlás, pillanatnyi figyelemzavar, és máris tetemes károk eshetnek, akár büntetőper is indulhat.
Ilyen, és más jogi esetekre is védelmet nyújt az egyik legnagyobb hazai biztosítótársasággal kötött megállapodásunk. Munkajogi ügyeken kívül, büntetőjogi és szabálysértési esetekben, kártérítési perekben egyaránt számíthatnak tagjaink a szakszervezet és a biztosító támogatására. Ilyenkor először is úgynevezett „jogvédelmi segítség” jár a LESZ tagjainak.

Tehát, a biztosító, akivel szerződtünk:

  • ügyvédet ajánl, aki pont az adott jogesetek specialistája;
  • fizeti az ügyvédi megbízási díjat, akkor is, ha nem az ajánlott jogász mellett dönt a munkavállaló;
  • fizeti a bírósági eljárás költségeit: a tanúk és szakértők díjait, a tolmácsolást, a helyszíni szemle és kihelyezett tárgyalás díját – ha ezt a munkavállalóra terhelnék;
  • fizeti az eljárás miatt indokolt útiköltséget;
  • pervesztés esetén állja a teljes perköltséget;
  • ha a biztosított dolgozónak van végrehajtási lehetősége (például, ha jogtalan sérelem érte az ügyben), akkor a végrehajtás díját is fizeti, két kísérletig;
  • előzetes letartóztatás esetén a biztosító kifizeti a biztosított LESZ-tag helyett az óvadékot.

A biztosítás a fenti tételeket az eljárás minden fokán magába foglalja, esetenként összesen kétmillió, egy fő esetében évente összesen négymillió forint értékig. Ez szinte mindig fedezi az összes költséget, még a legbonyolultabb ügyekben is.
Mindezeken túl, az esetleges kártérítést is átvállalja a biztosító, esetenként legfeljebb egymillió forint, egy személy esetében évente legfeljebb kétmillió forint értékben. Mivel a munkajogi kártérítés legfeljebb négyhavi alapbér lehet, 250 ezer forintos havi nettó fizetés alatt kereső kollégáknál ez teljes anyagi védelmet, biztonságot jelent.

És hogy mit kell tenni, hogy ez a védőpajzs téged is oltalmazzon? Ha már LESZ-tag vagy semmit. A megállapodásunk értelmében a LESZ minden teljes jogú tagja automatikusan biztosított. Ha még nem vagy tagunk, csatlakozz azokhoz, akik készek tenni is a jobb munkakörülményekért!

Továbbra is fontos észben tartani: bármilyen rendkívüli esemény után azonnal keressetek minket a következő mobilszámon: 0620 973 6290. Ügyvéd, munkavédelmi vagy szakszervezeti képviselő jelenléte nélkül pedig továbbra se írjatok alá semmilyen nyilatkozatot, jegyzőkönyvet. Erre senki sem kényszeríthet, viszont egy meggondolatlan aláírással sok baj szakadhat az ember nyakába!

A biztosítás részleteiről a területi LESZ-képviselődnél tudsz érdeklődni.