A nők kétharmadát éri erőszak a szállítási szakmában

Az európai szállítási szakmában dolgozó nők 63%-a van folyamatosan kitéve a zaklatás veszélyének, 26%-uk pedig ezt a munka részének tekinti.

November 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján az ETF főtitkára, Livia Spera 40 női szakszervezethez és szakszervezeti szövetséghez csatlakozva levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez és Helena Dallihoz az egyenlőségért felelős EU biztoshoz.
A levélben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak, amelyek célja az EU fellépése a nőket érő erőszak elleni Isztambuli Egyezmény teljes elfogadása illetve ratifikálása.

– Erősebb támogatás, védelem és a nők elleni erőszak áldozatainak jogaiért, ha az egyezményt továbbra is blokkolják az Európai Tanácsban;

– A nőkkel szembeni erőszak szerepeljen az (EU) közösségi bűncselekményeinek listáján (ugyanígy a megelőzés, a védelem és a jogorvoslat támogatása, ideértve a határokon átnyúló európai elfogatóparancsot is.

-Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása azon hat EU-tagállam által, amelyek még nem tették meg ezt (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és az Egyesült Királyság).

– A munkahelyi erőszakról és zaklatásról szóló 190. Nemzetközi Munkaügyi Szervezeti (ILO) egyezmény gyors ratifikálása az összes EU-tagállamban.

Az ETF főtitkára hangsúlyozta:

„A munkahelyi erőszak és zaklatás kockázata minden nőre nézve valós, és a közlekedési ágazat híre a legrosszabb ebben a kérdésben. Felmérést készítettünk az Európában dolgozó nők elleni munkahelyi erőszakról. Az eredmények sokkolók. Felszínre kerültek a verbális fenyegetések, a molesztálás és a szexuális zaklatás, valamint a szállítmányozó nőkkel szembeni szexuális és fizikai támadások beszámolói. Az erőszakot rendszeresen „a munka részeként” tekintik, és ezek nem egyedi esetek.

Változtatni kell haladéktalanul!”

A teljes levél itt olvasható: https://www.etf-europe.org/wp-content/uploads/2019/11/ETUC-letter-VAW-25Nov2019.pdf