A francia vasutasok nem csak magukat védik!

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) a nyilatkozatot adott ki a francia vasúti sztrájkokkal kapcsolatban, amelyekhez ebben a hullámban csatlakoztak az Air France dolgozói, a kórházi és energiaszektor, köztisztaságiak illetve diákok is, illetve májusban fognak a közszolgálati dolgozók is.

Az ETF közlemény alábbiakat írja;

Az európai szakszervezetek támogatják az indokolatlan reformok elleni fellépést. A francia szakszervezetek egyesített frontja szilárdan tartja magát az innovatív, három hónapos sztrájkban Macron elnök vasúti reformjával szemben. Az ETF támogatja küzdelmüket a méltányos közlekedésért és minőségi vasúti közösségi szolgáltatásért.  Ez nem bizonyítékalapú reform a közszolgáltatás javítására. Ez egy ideológiai liberalizáció ugyanúgy, mint az EU 4. vasúti csomagja. Hasonló reformoktól más országokban nem javult a szolgáltatás vagy az ár-érték arány.
Az Európai Bizottság kutatása azt mutatja, hogy az utasok Németországban és az Egyesült Királyságban –  amelyek jobban liberalizálják a vasúti piacokat mint Franciaország – következetesen többet fizetnek kilométerenként mint a francia utasok. A Macron kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nem privatizálja az SNCF-et, de az állami tulajdonban lévő magánvállalkozás az első lépés. Az európai törvényekkel kombinálva a változás gyengébb SNCF-et eredményez hagy a feldarabolás veszélyével együtt. Az SNCF maga lehet hogy továbbra is állami tulajdonban lévő vállalatként működik, de a versenytársak és a magánvállalatként viselkedő SNCF leányvállalatok látják el egyre inkább a szolgáltatásokat.
És mi lesz az SNCF munkatársaival? Az SNCF hatalmas adósságterheit a személyzeti költségekkel indokolják, de az adósság nagyrészt a nagysebességű TGV vonalak építését finanszírozó hitelnek köszönhető.
A munkavállalói a szerződések változtatása csekély mértékben csökkenti az SNCF adósságát. Azonban a “statut des cheminots” (vasúti státusz) alapján köthető szerződések felszámolása” az új SNCF alkalmazottak esetében egy másodszintű munkaerőt hoznak létre. A fiatal munkavállalók ugyanazon vállalatnál rosszabb munkakörülményekkel szembesülnek. Ez frusztrációt és demotivációt eredményez kontraproduktív módon az SNCF-nek, amely máris problémákkal küzd az elegendő személyzetet előteremtésében. Mi több, ha a szolgáltatások átkerülnek más üzemeltetőkhöz, a munkatársak szerződései is veszélyben vannak. Ezzel az SNCF-munkatársak hasonló helyzetben lennének, mint a svéd kollégák, akiket áthelyeztek a privát szektorba és arra kényszerülnek, hogy saját korábbi munkahelyen rosszabb feltételek mellett dolgozzanak tovább. Valóban, néhány munkavállalót már kivettek az SNCF-szerte kötött szerződésekből, amint azt a T11 elővárosi vasúti szolgáltatáson dolgozó Kéolis SNCF leányvállalatnál látjuk Párizsban.  Úgy tűnik, az SNCF munkatársai jogosan aggódnak.

Az ETF vasúti szekció elnöke, Giorgio Tuti üzenetet küldött: “A francia vasúti dolgozók nem csak magukat védik. Harcolnak azért is, hogy a vasút közszolgáltatás maradjon, ne pedig termék a piaci logika szerint értékesítve. A nemzetközi összehasonlítások azt mutatják, hogy egyszerűen egy liberális program nem működik a vasúti ágazatban. Megfelelő beruházásokra és koherens tervezésre van szükség, nem pedig bújtatott privatizációra.  Az ETF határozottan támogatja ezt aaz akciót Macron francia vasutakkal szembeni támadása ellen. A munkások Európa-szerte köszönetet mondanak a francia munkatársaiknak, hogy védelmezik a minőséget és az értékeket a vasúti közszolgáltatásban”

Az SNCF valódi vasúti közszolgáltatásának elvesztés Franciaország és Európa tragédiája lenne. A francia az embereknek büszkének kell lenniük a vasúti szolgáltatásuk történetére és minőségére, valamint szánniuk kell a sztrájkalapokra, ahogyan azt már teszik is.
Megfelelő beruházásokkal és magas környezetvédelmi és szociális normák alkalmazásával – amelyek az európai jog által elismertek – egy erős állami SNCF megvédhető a tisztességtelen versenytől.
Az ETF Fair Transport kampánya az egész Európában dolgozó közlekedési alkalmazottakról szól, a tisztességes munka és a minőségi szolgáltatás melletti kiállásról a közlekedési ágazatban.
Ideológiai liberalizáció és tisztességtelen a verseny nem tud ellentmondani. A francia vasúti dolgozók biztosak lehetnek abban, hogy Európa-szerte szövetségeseik mellettük állnak a küzdelmükben.