A megfelelési kézikönyv akár jó is lehetne

manual[1]A BUD Zrt. lezárta az általa kezdeményezett kétszer másfél órás konzultációt, az egész cégcsoportra érvényes megfelelési kézikönyv tartalmáról. Ehhez mi néhány javaslatot, észrevételt fűztünk, tagjaink jelzései alapján.

A „Foglalkozás-egészségügy és munkabiztonság” fejezetbe javasoltuk beépíteni, hogy a BUD kötelezettséget vállal, hogy biztosítja munkavállalói számára a az anyagi és szakmai feltételeket, hogy a kötelezettségeiknek meg tudjanak felelni, semmi se fenyegesse egészségüket és biztonságukat.  A cég menedzserei ezt elutasították, de megígérték, hogy a törvény szerinti kötelezettségeknek eleget tesznek.

Továbbra is problémásnak tartjuk, hogy egy Magyarországon működő cégcsoportnál a megfelelési kézikönyv angol változata a hiteles példány, tehát az irányadó értelmezési kérdésekben.

A problémák jelzésekor közvetlenül a „megfelelési vezetőhöz” lehet fordulni, nem kell betartani a szolgálati utat. A szakszervezet segítségével is képviseltetheted magad, ha nem akarsz személyesen eljárni. A repülőtér környékén lakók is fordulhatnak a megfelelési vezetőhöz panaszaikkal.

A „Vendéglátás, ajándék és egyéb juttatások” fejezetben kérjük, hogy pontosan határozzák meg, mit jelent az, hogy ajándékot elfogadhatnak vezetők, ha „az üzleti protokoll ágazati normáin belül maradnak”, valamint „ténylegesen és látszólagosan sem kérdőjelezik meg tisztességünket vagy objektivitásunkat, és értékük 100 euró alatt marad”. Szeretnénk az értékhatárt minimálisra csökkenteni, és rögzíteni, hogy évente hányszor kaphat a könyv szerint ajándékot valaki. Azt javasoljuk, hogy évente két alkalommal, 30 euró értékben lehessen ajándékokat elfogadni, e felett minden esetben legyen szükség a megfelelési vezető írásbeli engedélyére.

A kézikönyv deklarált céljaival (legmagasabb etikai normák, a tisztesség, a becsületesség, a korrektség és a szakmaiság) teljes mértékben egyetértünk, és szeretnénk a fenti javaslataink elfogadása után alá is írni azt. De meg kell jegyeznünk, hogy a mindennapokban ezek az elvek érvényesíthetőek lennének már ma is. Egy friss példa: a cégcsoport egyik leányvállalatának igazgatója május óta nem válaszol megkeresésünkre a munkarendekkel kapcsolatban. Az elemi udvariasság és együttműködő készség szabályait nem kell kézikönyvbe foglalni! Azt se tudjuk hova tenni, hogy a cég perel minket, amiért a törvényben előírt, kilencfős Munkavédelmi Bizottság felállításához ragaszkodunk, nem engedjük a létszámcsökkentést.