A nagytőke trójai falova

SSV2013 óta titokban tárgyalnak az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi és befektetési egyezményről (TTIP) A brüsszeli hivatalnokok és nagyvállalati lobbisták egyeztetéseiről azonban épp elég szivárgott ki ahhoz, hogy megkongassuk a vész-harangot!
Amerika és az EU között a kereskedelem gyakorlatilag már ma is akadálymentes. Ez tehát nem indokolhatja a több ezer oldalas szerződést. De akkor mégis mire készülnek? Egységesítenék a jogi szabályozást egy sor területen az Atlanti-óceán két oldalán. Így a pénzmosás elleni harc, a környezetvédelem, a munkajog vagy épp az élelmiszer-biztonság szabályait is „harmonizálják”.
Szinte mindenhol a nagyvállalatoknak kedvezőbb, lazább szabályozás marad fenn. Ezzel egy sor európai vívmányt kellene feladnunk.
A hivatalos hatástanulmányok minimális gazdasági hasznot jeleznek előre mindezért cserébe. Egy sor kutatás viszont gazdasági károkra, megszűnő munkahelyekre figyelmeztet.
Mit jelenthet mindez a gyakorlatban? Kevésbé biztonságos élelmiszert, az egészség- és környezetvédelem meggyengítését, a dolgozók jogainak visszafejlesztését vagy – Magyarországon – a jelenlegi helyzet bebetonozását.
A TTIP ellen Európa-szerte aláírásokat gyűjtenek, tüntetéseket szerveznek civil szervezetek, amihez a LESZ is csatlakozik. Aláírásoddal te is tehetsz a „trójai egyezmény” ellen! Részletek és csatlakozási lehetőség:
stop-ttip.org/alairas

A multik az államok fölé kerekednek?

TTIP lényeges pontja, hogy ha egy ország bármilyen szabályozással, törvényalkotással veszélyezteti egy cég profitját, a cég úgynevezett választott (magán) bíróságon beperelheti az adott országot kártérítésért. Tehát hiába szigorítaná Magyarország adott esetben egyes vegyszerek felhasználását, hiába emelné a munkahelyi biztonság szintjét, ezért tetemes kártérítést kell fizetnie. A multicégek így jogilag a választott kormányok és parlamentek fölé kerekedhetnek